Dies de festa

Por: Guiomar

0
Tiempo de lectura: 3 minutos

En arribar els dies de festa el poble canviava la cara per a mostrar lDBC##1alegria i el goig. Els seus habitants començaven a preparar la indumentària festiva. Les xiques, airejaven els seus guardapeus i basquinyes de seda amb ordit de:


-xarmelot, teixit de seda, gruixuda i premsada que fa aparences i aigües com el moaré.
-Lampàs, tela llaurada sobre sederia de fons de setí en el que ressalta el dibuix, obtingut combinant trames de distints colors. Semblant al domàs.
-Moaré, tela forta que forma aigües, moaré. Es produïxen reflexos per que part dDBC##1ella està xafada.
-Brocatell, teixit amb ordit de seda o cotó i trama de lli, seda, cotó o cànem semblant al brocat que quedaran ocultades pel relleu que presenten els motius florals que, treballats en un altre color, sobreix amb més força.
I més escassament,
-Espolí, llançadora xicoteta en la que sDBC##1enrotlla el fil de la trama, per a elaborar un teixit espolinat. Esta tela té una trama de fons i una altra de colors i motius cridaners, formant flors escampades.

Els gipons de màniga curta o llarga també estaven elaborats en la seua majoria sobre teixits de seda com:
-Domàs, teixits de seda, pura o barrejada, obtinguda per la combinació de fils de diferent grossor formant dibuix.
-Ras, teixit de seda, cotó, lli o raió, combinat amb altres teixits origina el brocatell, el domàs, etc. Un dels lligaments bàsics.
-Sarga, tela que el seu teixit forma línies diagonals.

Els complements sentaven la seua base en:

Davantals que servien per a ornamentar vestits de mudar i podien trobar-se de grandàries i formes diferents, quadrats, rectangulars, ovalats i adornats amb randes, galons i brodats. De colors variats i quasi mai a joc amb el mocador de coll. Els teixits emprats solien ser, fil, seda o cotó fi.

Mocadors de coll també anomenat de pit o mantonet. Estava elaborat amb teixits suaus com la seda, tafetà, tul, fil, etc. Solien ser quadrats, però alguns eren triangulars o de tres pics, probablement a resultes de partir herències.

Gasa, teixit fi i vaporós si és de seda. Lustre, teixit de seda vistós amb or o plata similar a lDBC##1alpaca.

Mussolina, teixit de seda, llana o cotó, lleuger i fi, generalment transparent, encara què pot ser brocat o llaurat. El seu origen va ser mesopotàmic, de Mossul. Importat posteriorment dDBC##1Índia, resultava un teixit car. A pesar de tot això en 1770 es va posar de moda a Espanya. El seu ús excessiu, textura i preu van provocar que es dictara una pragmàtica prohibint-la, revocada en 1785 per Jovellanos.

Tafetà, lligament base i simple de contextura molt tancada, ja que cada punt de lligadura es toca amb els altres per tots els costats. Teixit llis de cotó, llana, seda, etc o dDBC##1ordit i trames barrejades però similars. De textura fina i plana. -Organdí, teixit de cotó amb lligament de tafetà que porta un aprest especial, resistent a la llavada, i és dur i transparent.
-Setí, teixit de seda de ras. Presenta una cara lluenta i un revés mat.

Mantons, predominaven els de seda o de domàs amb flocs per les vores i en colors grocs, verds, cruets, marrons, etc… anomenats “de Manila”

Mantellina. Era utilitzada per les dones per cobrir-se el cap i part de la cara en actes religiosos. Estava elaborada amb mussolines, seda, llana, tul, o baieta. Algunes dDBC##1elles, anaven ornamentades amb brodats i boletes o canutets dDBC##1atzabeja, amb randes dDBC##1encaix en les vores.
Estaven fetes de diferents formes:
* rectangular (de tovalla)
* allargada amb una part recta i lDBC##1altra corvada (dengue)
* semicircular (mitja lluna)
* centre rectangular o amb forma dDBC##1ull, envoltat dDBC##1encaix (tern)

Els homes penjaven els saragüells, i trauen els calçons curts i els jupetins i jupes de seda per cobrir el cos i els braços. Estava confeccionada amb materials fresquets a lDBC##1estiu com el ras, la seda, la sarga, el cotó, i a lDBC##1hivern està elaborat amb llana o vellut. Anava creuada o botonada amb mançanetes de metall, os, o fusta folrada. Com a complement dDBC##1abric o en cerimònies lDBC##1home utilitza la capa. Era una peça llarga, que cobreixen el cos quasi fins els peus, amb molta amplària aconseguida per peces unides fins donar-li una forma circular. Si no sDBC##1arribava a formar un cercle, la peça sDBC##1anomenava mitja capa. Sobrepossada portava una peça que cobria els muscles fins el colze anomenada esclavina. Era confeccionada amb baieta i vellut generalment de colors obscurs o negre.

Es cobrien el cap amb:
* mocador de cotó, seda
* barretina
* barret sDBC##1utilitza per cobrir el cap a lDBC##1hivern i en cerimònies, lDBC##1home utilitza barrets de diferents tipus.
* cossiol, de copa alta
* rodina, de copa baixa i ala ampla i doblada
* catite, de copa baixa i ala estreta
* montera, amb casquet rodó i ala doblada
* barretina, de forma cilíndrica ajustada al cap i doblegada de costat.
* còfia, xarxa de punt o tela per a arreplegar els cabells, rematada amb una tira dDBC##1arbossos.

Isabel Martí i Chulià
Grup de Danses Portitxol

 

Ver artículo original (221 lecturas)

No te pierdas ninguna noticia de Xàbia al Día

En Xàbia AL Día queremos que no te pierdas ninguna de nuestras noticias, por este motivo hemos puesto en marcha un canal de Telegram a través del cual podrás recibir las noticias más importantes que nuestros redactores ha elaborado durante todo el día. Noticias en muchas ocasiones que no leerás en otros sitios.

Darse de alta es muy fácil. Tienes que tener instalada en tu móvil smartphone la aplicación Telegram (si no la tienes puedes descargarla en el Play Store de Android o el App Store de IOS) y buscar el Canal: xabiaaldia

Una vez accedas al canal tienes que pulsar la opción UNIRME y comenzarás a recibir las noticias del día de lunes a viernes entre las 20 y las 21 de la noche.

Este servicio es totalmente gratuito, y puedes darte de baja en cualquier momento.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.