archivo. El portavoz municipal, Juan Cardona junto a Llucia Signes y Vicent Colomer

Juan Cardona, Vicent Colomer y Llúcia Signes, los tres cargos de Compromís en Xàbia renuncian por desavenencias con el colectivo

25 octubre, 2022Por: Carlos López

0
Tiempo de lectura: 4 minutos

Mantendrán los cargos públicos hasta el final de la legislatura 

 

Juan Cardona, Vicent Colomer y Llucia Signes, los tres cargos de Compromís en Xàbia, han presentado su renuncia a los cargos orgánicos en la coalición nacionalista tras no conseguir el apoyo del colectivo tras comenzar el proyecto ahora hace cuatro años.

En carta remitida pública, los que fueron cabeza de lista en las pasadas elecciones (dos accedieron como concejales y Llucia Signes accedió al puesto en el consejo de administración de Amjasa), manifiestan que al llegar a otoño “teníamos ganas de seguir y dar un nuevo impulso al proyecto” que comenzó en 2019, pero subrayaron que les ha “faltado apoyo en casa, en nuestro colectivo: nos hemos encontrado con diferencias importantes de proyecto, no se ha compartido nuestra voluntad de abrir e ir más allá; y hemos visto actitudes y faltas de respeto personales” que les han obligado a “replantearse su propia posición”.

Por eso renuncian a los diferentes cargos que tienen los tres en Compromís per Xàbia, lo que supone también renunciar a encabezar la lista de las elecciones en 2023. Abandonan la ejecutiva local, que lideraba la propia Signes, y los cargos comarcales y nacionales, como el que ostentaba Juan Cardona a Mes Compromís (secretario de municipalismo). Y todo ello, insisten “por la incompatibilidad de nuestro proyecto con el de la mayoría de la militancia del colectivo local”.

En su comunicado repasan estos cuatro años, en que pudieron confeccionar una lista para las elecciones de 2019 con “una media de edad por debajo de 30 años” y que logró dos concejales “después de cuatro años en Vicent Colomer estuvo trabajando solo”.

Y han puesto en valor el trabajo realizado desde la oposición, poniendo sobre la mesa “los temas de los que nadie hablaba, desde la protección del litoral, el cambio del modelo productivo, el control del turimo de masas o la recuperación de la memoria histórica”. Además han tratado de poner en el centro del debate “la vivienda, energía y agua”.

“Hemos sabido confrontar pero también acordar cuando hacía falta, por ejemplo, en la pandemia, y pensamos que a las puertas de 2023 el sentido común de Xàbia se parece más al nuestro que hace cuatro año”. “Pensamos que nuestra apuesta por mantenernos en una oposición constructiva ha sido un éxito”, concluye el comunicado.

 

–lee el escrito íntegro (en valenciano)–

A principis de 2019 vam agafar la responsabilitat de constituir la nova executiva municipal, elegida pel col·lectiu local, amb l’objectiu de presentar un projecte que retornara la vida política al poble després d’anys del que enteniem com a desídia i paràlisi. Veniem d’una legislatura en què Vicent Colomer havia treballat molt sol, sense activitat al col·lectiu i alhora assumint la responsabilitat de la gestió en una regidoria exigent com és la d’Esports. Per superar això, ens vam proposar sumar: ens vam proposar construir, des dels fonaments del valencianisme, la casa comuna d’aquells a qui els importa la defensa del nostre poble: del medi ambient, d’una economia al servei de les persones i no del turisme massiu, de l’accés universal a l’habitatge, l’electricitat i l’aigua, tot des d’una perspectiva ecologista i feminista transversal. I per això, per construir una alternativa de present i futur, pensàvem que ens calien cares noves i jóvens, per fer entendre que en la política institucional ens toca a tots ser protagonistes i no només espectadors. 

Per fer això possible, vam encetar una roda de contactes amb associacions, col·lectius i persones afins, amb l’objectiu de presentar una llista que anara d’acord amb el projecte, que representara clarament els principis del partit i la voluntat d’obertura a la resta de societat. Amb aquest treball vam aconseguir fer la llista més jove de Xàbia amb una mitjana per sota dels 30 anys i que comptava amb més participació femenina que mai. L’esforç de renovació de persones i projecte ens va permetre sumar un regidor més als que teniem. Malgrat tot, els nostre 827 vots ens van deixar a l’oposició davant d’un PSPV que havia revalidat la seua majoria absoluta. 

Malgrat això, els últims 4 anys hem intentat complir des de l’oposició el mandat que vam rebre en les eleccions de 2019: hem posat sobre la taula els temes dels que ningú no parlava, des de la protecció del litoral, el canvi de model productiu, el control del turisme de masses o la recuperació de la memòria democràtica; posant els drets socials que portàvem al programa -habitatge, energia, aigua- al centre i incloent perspectives de sostenibilitat i cura que trobàvem a faltar. I algunes coses les sentim com a èxits: en aspectes com la mobilitat, l’energia o la protecció del litoral no només hem aconseguit obrir debats sinó que els altres partits, començant pel govern, s’acosten a les nostres posicions. Hem sabut confrontar però també acordar quan ha fet falta -per exemple, en la pandèmia- i pensem que a les portes de 2023 el sentit comú de Xàbia s’assembla més al nostre que fa quatre anys. I en este sentit, la nostra aposta per mantenir-nos en una oposició constructiva pensem que ha sigut un èxit. 

Arribàvem a esta tardor amb ganes de seguir, de donar nou impuls al que vam encetar en 2019 i disposats a liderar una alternativa en tal direcció. Perquè creiem que el canvi passa per sumar als que falten i normalment no s’acosten a la política local, i que per fer-ho hem de parlar més de projectes col·lectius i menys de sous i llocs a les llistes. Però per fer tot això ens ha faltat suport a casa, al nostre col·lectiu: ens hem trobat amb diferències importants de projecte, on no s’ha compartit la nostra voluntat d’obrir i anar més enllà; i més encara, ens hem trobat amb actituds i fins i tot faltes de respecte personals que ens han obligat a dir prou i replantejar-nos la nostra pròpia posició. 

Per això hui hem presentat la nostra renúncia als diferents càrrecs orgànics que tenim a Compromís per Xàbia, així com a presentar-nos per encapçalar la llista per a les eleccions de 2023. Deixem l’executiva local i el portaveu del col·lectiu, a més dels càrrecs comarcals i nacionals que ostentava Juan Cardona a Més-Compromís. I el motiu principal és la incompatibilitat del nostre projecte amb el de la majoria de la militància del col·lectiu local de Compromís. 

No obstant això, volem aprofitar aquest escrit per refermar el compromís amb el nostre mandat de 2019: per respecte a les 827 persones que ens van donar suport en les últimes eleccions, a les quals estem molt agraïts, culminarem la legislatura per a la qual vam estar triats. A més, ho farem sense deixar de donar suport i estar vinculats a Compromís, que creiem que és el millor projecte per una alternativa verda, feminista, progressista i valencianista per al nostre país, i des del convenciment que Joan Baldoví serà el millor President de la Generalitat possible. 

Fins sempre, atentament Vicent, Juan i Llúcia.

No te pierdas ninguna noticia de Xàbia al Día

En Xàbia AL Día queremos que no te pierdas ninguna de nuestras noticias, por este motivo hemos puesto en marcha un canal de Telegram a través del cual podrás recibir las noticias más importantes que nuestros redactores ha elaborado durante todo el día. Noticias en muchas ocasiones que no leerás en otros sitios.

Darse de alta es muy fácil. Tienes que tener instalada en tu móvil smartphone la aplicación Telegram (si no la tienes puedes descargarla en el Play Store de Android o el App Store de IOS) y buscar el Canal: xabiaaldia

Una vez accedas al canal tienes que pulsar la opción UNIRME y comenzarás a recibir las noticias del día de lunes a viernes entre las 20 y las 21 de la noche.

Este servicio es totalmente gratuito, y puedes darte de baja en cualquier momento.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.