la brótola

Por: Guiomar

0
Tiempo de lectura: 2 minutos

Bròtola, molla, mòllera, fura, furó del fons, mòllera pigada, en llatí Phycis blennoides com la va batejar l’estudiós Brünnich en 1768, allà pels temps de la Il·lustració.

Aquest peix pertany a la gran família Gadidae, és a dir el grup d’espècies on estan el lluç, el bacallà de l’Atlàntic, el bacallaret, l’escolà i la mollereta blanca.

El cos és allargat, amb forma de gota, gros per davant, fi per la cua i comprimit. Boca gran amb barbeta sota la mandíbula, ulls grans i rodons, sense dents visibles però amb placa dentaria amb forma de V oberta, dues aletes dorsals, la primera curta i la segona allargassada fins l’aleta cabdal, una aleta anal també allargassada fins la cabdal, dues pectorals curtes i dues aletes ventrals amb forma filamentosa i llarga, totes les aletes són toves, de radis molls.

S’alimenta de petits crustacis, de carranquets de vàries espècies en fons fangosos del talús. L’hàbitat demersal, açò és, les aigües pròximes al fons des dels 100 metres fins els 1200 on el substrat és fang sedimentari es manté amb una temperatura constant de13º, amb petites variacions d’unes dècimes amunt o avall depenent de la massa d’aigua que els corrents desplacen. Les bròtoles que veiem, quasi sempre afectades del mal de la compressió, tenen els ulls fora de les òrbites, l’estómac sortint per la boca i la bufeta inflada, han estat pescades per les barques d’arrossegament, les barques de bou a la gamba, han estat hissades en 25 ó 30 minuts des del seu hàbitat natural fins la coberta ( sense fer descompressió és clar).

En determinades zones dels fons del País Valencià són molt abundants podent aplegar al 30% del total de la captura, però sempre acompanyats de les espècies comercials més valuoses com gamba roja ó cigala. A la nostra comarca existeix un calador de gamba on la bròtola és especialment abundant, la gent de mar el nomena “Clot dels Calpins”, situat al sud-est del Cap de la Nau, al seu centre, aproximadament en els 38º 32,00N i 000º 36,00E hi ha una profunditat màxima de 411 braces, açò són 760 metres. Forma una gran depressió semblant a una olla on la profunditat augmenta lentament i està delimitat a l’oest pel calador d”El Múrcia” i a l’est pel “Banc de la Nau”.
La bròtola és un peix blanc de carn tova finíssima molt apte per cuinar lleugerament al vapor o per sobre del cruet.

por el Profesor Haddock

 

Ver artículo original (117 lecturas)

No te pierdas ninguna noticia de Xàbia al Día

En Xàbia AL Día queremos que no te pierdas ninguna de nuestras noticias, por este motivo hemos puesto en marcha un canal de Telegram a través del cual podrás recibir las noticias más importantes que nuestros redactores ha elaborado durante todo el día. Noticias en muchas ocasiones que no leerás en otros sitios.

Darse de alta es muy fácil. Tienes que tener instalada en tu móvil smartphone la aplicación Telegram (si no la tienes puedes descargarla en el Play Store de Android o el App Store de IOS) y buscar el Canal: xabiaaldia

Una vez accedas al canal tienes que pulsar la opción UNIRME y comenzarás a recibir las noticias del día de lunes a viernes entre las 20 y las 21 de la noche.

Este servicio es totalmente gratuito, y puedes darte de baja en cualquier momento.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.