La pesca del peix blau

Por: Guiomar

0
Tiempo de lectura: 3 minutos

La pesca és una activitat humana que es beneficia dDBC##1un recurs viu. Aquest recurs cal extreureDBC##1l de la mar amb una inventiva que ha anat evolucionant amb el temps i optimitzant el resultat per aplegar al que és en aquest moment: la pesca extractiva plenament desenvolupada. El teixit social dDBC##1un poble costaner està compost per un sector primari que inclou els mariners, els pescadors. Aquest sector necessita dDBC##1uns oficis associats que generen ocupació i riquesa: calafats, mecànics, filaners, xarciers, compradors, envasers, carregadors, transportistes, botiguers… La pesca, i la del peix blau en concret, és la més socialitzada, és a dir, lDBC##1activitat extractiva marítima que ocupa més mà dDBC##1obra.

En els temps del rem i la vela les tripulacions havien de ser nombroses, car tots els treballs es feien a mà i una bona colla ben dirigida podia amb tot el que es proposara.

Mamprendre el calat dDBC##1una almadrava era una empresa seriosa i aleshores rendible i gratificant per a totes les persones implicades. Al voltant de la tonyina, el porc de la mar, es creava una indústria que donava treball i sostenia moltes famílies. Paral·lelament a lDBC##1activitat de les almadraves mediterrànies, sDBC##1exercia la pesca amb lDBC##1art del sardinal, una xàrcia de deriva de malla fina que esmallava la sardina i lDBC##1aladroc en passar. Era dDBC##1activitat nocturna, que és quan les moles de peix estan en superfície menjant plàncton. La pesca amb el sardinal va existir fins 1920, amb un canvi de modalitat per la pesca del peix blau més rendible, en aquest cas sardina, aladroc, sorell i cavalla: lDBC##1encerclament.

A primeries de segle, cap als anys de 1910, en algun indret dDBC##1Andalusia, uns mariners van amarrar unes argolles de metall amb una corda passada a una peça de sardinal, van calar lDBC##1invent al voltant dDBC##1una mola de peix, van atesar de la carregadora, la corda inferior passada per tancar la rallinga dels ploms, i van vore que funcionava: la mola de peix havia quedat tancada al seu abast esperant per salabrejar a bord.

Aquestos mariners li feren algunes modificacions, uns afinaments als punys i un reforç al matador, i va quedar inventada la tarrafa.

Aquest primer art dDBC##1encerclament va aplegar a Xàbia a bord dels llaüts dDBC##1unes famílies que sDBC##1havien desplaçat a Melilla i Almeria per buscar el pa i una vida més digna. La tarrafa fou lDBC##1origen de la resta dDBC##1arts dDBC##1encerclament usats amb posterioritat: la cavallera, lDBC##1agullera, la llissera, la llampuguera, la traïnya i la peça de la tonyina.

La cavallera era el nom que rebia la tarrafa a Xàbia fins que va esdevenir en lDBC##1art de traïnya, cap als anys de 1960. La traïnya és de més bon treballar que la tarrafa i actualment sDBC##1empra durant tot lDBC##1any pel peix blau i el peix dDBC##1escata quan està amolat.

La resta dDBC##1arts només sDBC##1usen en temporada. La llissera es cala amb mar blanca i rebolicada després de temporal a les moles dDBC##1oblada, salpa, llissa i palometa.

La llampuguera sDBC##1utilitza bastant a les Illes Balears junt amb el capçer. LDBC##1agullera sDBC##1utilitzava als pobles de La Marina de costa penya-segada. Actualment, només a Xàbia, a la tardor quan entren les moles dDBC##1agulla.

La peça de la tonyina va aplegar a Xàbia amb els mariners catalans de lDBC##1Ametlla de Mar en els anys de 1990. Aquest art és la màxima expressió dDBC##1una traïnya crescuda i reforçada. Els tels que la componen són filats de niló gros tenyit. LDBC##1armat dels tels es fa dDBC##1una manera especial, cuidant que siga reforçat als baixos i al matador. Per a la carregadora sDBC##1usa un cable dDBC##1acer que passa per argolles dDBC##1acer trempat amarrades a la cadena galvanitzada de la rallinga del plom. Finalment la mesura de la circumferència aplega als 2000m. Les tripulacions de les tollineres solen estar formades per catorze persones.

por Amadeu Ros
Patrón del Cap Prim Segon

 


Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.