La revista Daualdeu es presenta a Fontilles

30 junio, 2015Por: Redacción

0
Tiempo de lectura: 2 minutos

El dissabte 28 de juny va tindre lloc la presentació del número 8 de la revista de divulgació científica DAUALDEU amb la presència d’alcaldes i regidors de la comarca.

L’acte va començar amb la intervenció del President de l’Associació Meridià Zero, Josep Lluís Doménech, qui va indicar que la finalitat de la revista era millorar el coneixement científic de la població. Davant de problemes com el de l’esgotament dels combustibles fòssils?, la disposició de recursos com per a alimentar la humanitat, la seguretat dels aliments obtinguts amb plantes modificades genèticament? la societat ha d’estar informada.
A continuació Pep Martínez, professor de l’IES Antoni Llidó de Xàbia, va passar a descriure els continguts d’aquest número, el qual té com a tema central el Sanatori de Fontilles i la seua tasca científica i filantròpica davant la lepra, potser una de les malalties més atroces que ha patit la humanitat. En sis articles de diferents autors es desenvolupen amb detall: la necessitat del projecte, la història, la tasca científica i investigadora, el projecte filantròpic i l’arquitectura dels edificis.

En tercer lloc, va prendre la paraula José Ramón Gómez, Director Mèdic del Sanatori des de fa 30 anys. El doctor Gómez va fer un recorregut amé per la història del Sanatori i la seua tasca científica, la qual s’inicià el 1901 i culminà el 1909 amb l’arribada dels primers malalts al Sanatori, no sense haver de superar nombrosos obstacles com ara trobar la ubicació adequada per al Sanatori, el finançament necessari i l’oposició d’alguns pobles de la comarca. També va explicar com era la vida dels malalts al sanatori, els efectes devastadors de la malaltia , la causa (bacil de Hansen) i els remeis (medicaments que no van aparèixer fins fa uns 50 anys). Va insistir en el deure que té la societat valenciana de no deixar perdre la memòria històrica del Sanatori.

Tot seguit, el Dr. Gómez va guiar una visita per les instal·lacions més significatives. En arribar al laboratori, el cap de laboratori dels darrers 38 anys, el farmacèutic Pedro Torres, va explicar les anàlisis que s’hi realitzen per detectar la malaltia, i també va parlar sobre el mecanisme de contagi, els medicaments i el tractament (de llarga durada) que existeixen per combatre el bacil. Aquest laboratori és referència nacional i internacional en el diagnòstic de la lepra.

En diferents moments, Salvador Miralles, “un xiquet de Fontilles”, fill d’un dels practicants del sanatori i criat en Fontilles, va prendre la paraula per contar vivències i anècdotes de la seua infantesa al Sanatori.
La jornada va acabar amb un dinar de germanor en La Venta del Collao.

Des de l’Associació Meridià Zero volem agrair la predisposició i generositat del personal de Fontilles a la realització de l’acte.

Informa Associació Meridià Zero

No te pierdas ninguna noticia de Xàbia al Día

En Xàbia AL Día queremos que no te pierdas ninguna de nuestras noticias, por este motivo hemos puesto en marcha un canal de Telegram a través del cual podrás recibir las noticias más importantes que nuestros redactores ha elaborado durante todo el día. Noticias en muchas ocasiones que no leerás en otros sitios.

Darse de alta es muy fácil. Tienes que tener instalada en tu móvil smartphone la aplicación Telegram (si no la tienes puedes descargarla en el Play Store de Android o el App Store de IOS) y buscar el Canal: xabiaaldia

Una vez accedas al canal tienes que pulsar la opción UNIRME y comenzarás a recibir las noticias del día de lunes a viernes entre las 20 y las 21 de la noche.

Este servicio es totalmente gratuito, y puedes darte de baja en cualquier momento.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.