La salpassa

Por: Guiomar

0
Tiempo de lectura: 2 minutos

Com era costum, durant els tres primers dies de la Setmana Santa els xiquets de Xabia anaven a la salpassa. Cadascú amb la seva massa feta amb fusta de carrasca, que era la millor, perquè les altres fustes ni “sonaven” ni duraven els tres dies.

La processo estava formada pel rector, revestit de roquet i estola morada, que portava una creu; pels majorals de la Pietat –Crist jacent-, que portaven safates per a recaptar diners; pel sagristà, que portava el poalet i salpasser; pels escolans, que portaven la sal i les cistelles per als ous. I darrere, la colla de xicots “armats” amb les seves masses.

El dilluns Sant, la comitiva recorria les Duanes de la Mar; el dimarts, els ravals, i el dimecres els carrers de la vila. Cada dia, desprès de missa, els xiquets esperaven el rector i acompanyants, repicant l’empedrada plaça de l’església de Sant Bertomeu, i cantant tots a la una:

Ous, ous a l’armari, bastonades al vicari. Ous, ous al bercoc, bastonades al pilicococ.

Ous, ous al racó, Bastonades al senyor rector.

I s’encetava la processó pels carrers. El sacerdot entrava a les cases dient: “pau en esta casa”. Ruixava amb l’aigua beneïda i desprès feia besar la creu als seus moradors, mentre un escola deixava un pessic de sal damunt la taula i altre sacsava la cistella demanant “un ou per a la pasqua”, fent-se escoltar entre el soroll d’un exercit que colpejava portalets i voreres, somovent l’empedrat, alçant una bona polseguera i cantant a cor:

Poma rodona De l’hort de Cardona,
Quincells, Quantes rames te el castell.
Pone una, Pone dos, Pone tres
Pone quatre, Pone cinc, Pone sis
Pone set, Pone vuit, Pone nou,
La perola ha post un ou. La taronja val un sou, I la pera un divuitè
Mitja lliura d’oli per a sant Antoni, I demés per al sant Francès.

Acabada la cerimònia el comiat era “i d’avui a l’any que vé, que tinguem salut”… i a la casa del costat.

Quan aplegaven a la casa d’algun ric la cerimònia era mes solemne: hi havia altaret amb cobertor i canelobres, “nuvolets” –aigua fresqueta amb cassalla- per als escolans…, i perretes per a la xicalla. Eren els moments culminants: les masses s’alçaven mes d’allò que calia, les paraules pujaven de to i les espentes acabaven en brega campal.

Fetes les paus, la comitiva continuava. De vegades passaven davant d’una casa tancada: era el moment de mostrar la disconformitat tamborinant, fins les reixes i portal, i cantant a ritme:

Ha entrat, entrat a casa l’orat. Ha eixit, eixit de casa el pansit.

I la processó seguia. El rector ruixava; els majorals paraven les safates per recollir diners; els escolans demanaven “un ou, un dineret”..., i els xicots asclaven les masses desfent les voreres dels carrers.. Era la salpassa..

 

por Vicent Catala

 


No te pierdas ninguna noticia de Xàbia al Día

En Xàbia AL Día queremos que no te pierdas ninguna de nuestras noticias, por este motivo hemos puesto en marcha un canal de Telegram a través del cual podrás recibir las noticias más importantes que nuestros redactores ha elaborado durante todo el día. Noticias en muchas ocasiones que no leerás en otros sitios.

Darse de alta es muy fácil. Tienes que tener instalada en tu móvil smartphone la aplicación Telegram (si no la tienes puedes descargarla en el Play Store de Android o el App Store de IOS) y buscar el Canal: xabiaaldia

Una vez accedas al canal tienes que pulsar la opción UNIRME y comenzarás a recibir las noticias del día de lunes a viernes entre las 20 y las 21 de la noche.

Este servicio es totalmente gratuito, y puedes darte de baja en cualquier momento.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.