Les campanes de Sant Bertomeu

Por: Guiomar

0
Tiempo de lectura: 4 minutos

Xàbia no és precisament una vila que mostre un especial afecte cap a les seues campanes, potser pel desconeixement generalitzat que existeix sobre aquests instruments musicals propis de cada població. Per poder conèixer un poc més les nostres campanes, ressenyarem algunes curiositats que poden ser interessants i poden augmentar la importància d’aquest aspecte del patrimoni tan oblidat.

En primer lloc, cal dir que el campanar de Sant Bertomeu (de 30 metres dDBC##1alçària, acabat en 1659 i construït, com la resta del temple, en pedra tosca) presenta al seu interior una escala de caragol que permet accedir a cinc estances diferents al llarg de la pujada: per ordre, el trifori o galeria defensiva del temple, lDBC##1 accés a la terrassa dels “montons”, la sala del rellotge, la sala de les campanes i la terrassa superior, amb unes vistes extraordinàries (estem a uns 86 metres sobre el nivell de la mar).

Pel que fa a les campanes, en lDBC##1actualitat nDBC##1hi ha quatre, tot i ser ben segur que van haver-hi fins a sis en algun moment, ja que en els dos portals que resten buits en lDBC##1actualitat, encara veiem les marques fetes a lDBC##1hora dDBC##1instal·lar la campana en el seu lloc. Les nostres campanes que, com quasi totes, tenen nom, es diuen, de menor a major, Victòria, Sebastiana, Mariana i Bertomeua o Pax.

Malauradament, aquestes campanes no són les mateixes que les que es van fondre i instal·lar en el moment de la construcció del campanar; dels diversos jocs de campanes que hi van haver només sabem els noms dDBC##1algunes dDBC##1elles (Tófola, Bartolomeue-María-Antonia…) i lDBC##1últim conjunt de campanes que hi va haver va ser destruït en la Guerra Civil, quan era molt comú aprofitar el bronze de les campanes per a la fabricació dDBC##1armes i munició. En qualsevol cas, sembla que es van salvar les dues campanes menors dDBC##1aquest expoli i que es van refondre per fer-ne les noves, dites Victòria i Sebastiana, les actuals.

Victòria, la campana menor, va ser fosa en 1941 pels germans Roses de Silla, fonedors de gran importància que van fer una gran quantitat de campanes per a pobles valencians després de la guerra. Pesa uns 151 kg. i presenta una senzilla epigrafia: “VICTORIA // JAVEA AÑO 1941”. Victòria tindria com a germana bessona a Sebastiana, ja que es va fondre alhora i pel mateix fonedor, tot i que aquesta és un poc més gran (190 kg). És la campana que senyala els quarts dDBC##1hora i la seua epigrafia és “SEBASTIANA // JAVEA AÑO 1941”. Aquestes dues campanes constitueixen les veus més agudes del conjunt.

La campana mitjana, Mariana, data de 1963, pesa 480 kg. i la va fondre Salvador Manclús, conegut fonedor de campanes de baixa qualitat, que va treballar per terres valencianes i que es va encarregar de la –fatídica- mecanització de moltes dDBC##1elles, com després veurem. Aquesta campana presenta una epigrafia de tipus industrial que diu “MARIANA // SIENDO CURA PARROCO / D. JUAN ESTEVE DOMINGO // JAVEA – SEPTIEMBRE 1963” i el seu so és metàl·lic, apagat i poc vibrant, especialment en les revoltes, quan es fa quasi imperceptible. Fa els tocs de missa diària a soles, i els dels diumenges i festius juntament amb Sebastiana.

Pel que fa a la campana grossa, la Bertomeua, aquesta té gravada la següent epigrafia: “PAX // OBSEQUIO DE LOS FELIGRESES DE LA IGLESIA PARROQUIAL DE JAVEA AÑO 1942”. Sembla ser, doncs, que el nom que li van donar quan va ser fosa pels germans Roses (i beneïda en maig de 1942) va ser Pax, però des de sempre ha sigut més coneguda com Bertomeua, segurament per dir-se San Bartolomé Apóstol lDBC##1anterior campana major, beneïda en 1843 i que va durar fins a la guerra. Criden lDBC##1atenció de la Bertomeua (actual) el seu gran tamany, pes (1332 kg., una de les 50 majors de la Comunitat) i la seua greu nota, que posava el punt de festa i solemnitat als vols generals. Aquesta campana toca també les hores, lDBC##1 Àngelus diari i marca el número dels tocs de missa.

Per desgràcia, les nostres campanes, com moltes altres de la nostra comunitat, van patir la mecanització que es va iniciar en els anys seixanta i setanta, seguint la idea de progrés dDBC##1aquella època, que veia el toc manual de les campanes com un costum arcaic i lDBC##1ofici del campaner com una despesa innecessària i molesta. LDBC##1any 1963, quan s’afegeix Mariana al conjunt, Salvador Manclús va mecanitzar les quatre campanes, i va instal·lar motors de revolta contínua i antiestètics contrapesos de ferro que substituïen les truges de fusta. Tot i ser la millor tecnologia de lDBC##1època, portaven igualment inconvenients com la distorsió del so original del bronze, manteniment costós, impossibilitat dDBC##1executar els tocs tradicionals i deteriorament generalitzat del propi campanar, que avui presenta nombroses esquerdes a causa de les fortes vibracions.

El cas més recent i conegut dDBC##1aquest deteriorament és el problema que actualment afecta la nostra campana major, la Bertomeua, que va patir en maig de 2004 un lleu desviament de lDBC##1eix, per la qual cosa no és recomanable el seu revoltament per perill de caiguda (no sols de la campana, sinó inclòs del propi campanar, que no seria la primera vegada!). Açò fa que als tocs que sentim en les festes des dDBC##1aleshores els falte el toc de solemnitat que imposava la Bertomeua, la greu veu del nostre campanar.

En lDBC##1actualitat, afortunadament, està en projecte la restauració de les cobertes i el campanar de Sant Bertomeu, per la qual cosa potser seria interessant proposar també la recuperació de les nostres campanes com a part de la restauració, tenint en compte que el campanar, les seues campanes i els seus tocs són una unitat i un patrimoni cultural propi del poble. Actualment vivim una tendència cap a la recuperació de les truges de fusta i la instal·lació de motors dDBC##1impulsos, que no impedeixen el toc manual, alhora que reprodueixen els tocs tradicionals. Moltes poblacions (Massanassa, Segorbe, Ontinyent, Albaida) inclòs han aconseguit lDBC##1interés dels propis habitants, formant-se així grups o colles de campaners que en les festes més importants i per pura afició fan vibrar, parlar, sonar, aquest, el més alt instrument sonor.

Marcos Buigues Metola

Més informació en
http://campaners.com/php/campanar.php?numer=537

 

Ver artículo original (284 lecturas)

No te pierdas ninguna noticia de Xàbia al Día

En Xàbia AL Día queremos que no te pierdas ninguna de nuestras noticias, por este motivo hemos puesto en marcha un canal de Telegram a través del cual podrás recibir las noticias más importantes que nuestros redactores ha elaborado durante todo el día. Noticias en muchas ocasiones que no leerás en otros sitios.

Darse de alta es muy fácil. Tienes que tener instalada en tu móvil smartphone la aplicación Telegram (si no la tienes puedes descargarla en el Play Store de Android o el App Store de IOS) y buscar el Canal: xabiaaldia

Una vez accedas al canal tienes que pulsar la opción UNIRME y comenzarás a recibir las noticias del día de lunes a viernes entre las 20 y las 21 de la noche.

Este servicio es totalmente gratuito, y puedes darte de baja en cualquier momento.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.