Mare mar….

Por: Guiomar

0
Tiempo de lectura: 3 minutos

Es gratament sorprenent la bellesa que agresta el paisatge i la transparència de les aigües de la mar de Xàbia. A la bellesa del paisatge i de l’arquitectura del poble de la mar, s’uneixen vibracions de molts anys enrere… Als peus del Montgó, una vall i un riu que desemboca a la mar. A la vora d’aquest riu es forma a poc a poc un poble xicotet agrupat per cases marineres i grans magatzems de pansa, garrofes, ametlles….

El poble de la mar anomenat Duanes de la mar (ja que existia la duana que controlava tots els productes dels grans magatzems per a comercialitzar la pansa, les ametlles, i les garrofes…), va tenir la necessitat de concentrar un xicotet port, on seria el punt d’acomiadament de jornalers que marxaven cap a la colònia francesa d’Alger, i alhora un important centre exportador de la pansa. Aquell port només era la anomenada caleta del Racó, port natural, que era un bon refugi de naus i vaixells de gran calat, barques i llaüts.

Aquelles persones humils i plenes de sentiment que vivien en aquelles cases a la vora de la mar, eixien amb les seues barques, mes grans o mes menudes. Totes elles eixien a fer la feina dura i arriscada de dia i per la nit, on la il·lusió era forta perquè el peix dominava, perquè hi havia molt. Generalment la navegació es feia a vela i a rem, i més tard començava el motor de gas-oil. Es pescaven gran quantitat de serrans, escorpes, molls, cabotets, furons, congres, rafets, cavalles…, i tot es tenia que fer a ma: calar, xorrar, eixugar la xarcia, carregar els pesats barrils de gas-oil… També moltes barques eixien a pescar a la llum (amb grans focus potents de carburo), on s’agafaven gran quantitat d’aladroc i sardina. Quan acabaven la feina, tornaven vogant al port, amb tot el peix dins la barca; era molt pesat. En arribar a terra, es posaven el cabàs al coll i tornaven a peu a casa. De qualsevol manera la feina era dura, si n’agarraves peix o si no n’agarraves…..

Les dones marineres s’encarregaven de remuntar les xarxes, i eren expertes sobretot en saber esperar i suportar amb molta paciència l’arribada de les barques, especialment, quan la mar està molt rebolcada. Alguna d’aquestes dones mentre esperaven ansiosament l’arribada dels seus marits i fills, cantaven cançons com aquesta:

Mariner, mariner, quan la mar està en calma, deixa el que fer.
Un espill, son les aigües blavoses que el cel pren a Dios.
Despertem de les nits borrascoses i oblidem la por.
Naveguem, que la mar està en calma i el cel està clar.
Entonem la cançó Valenciana dels fills de la mar…

Eres mar eres mare, mar llevantina, eres mar eres mare, de qui te creua.
A sotavent ve una blanca vela llatina; vull dormir mentre cantes mareta meua…

Naveguem que la mar està plena i alegre està el sol.
Recordem que en la terra llunyana tenim qui mos vol.
Desperteu de les nits borrascoses, deixem el recel.
Contempleu la visió lluminosa del la mar i del cel…..

En tota la costa, de cap a cap, el viatger i ciutadà podrà apreciar aquest meravellós paisatge, entre apartaments i xalets, que s’enlairen oblidadissos i agressius. Duanes de la Mar, i aquells magatzems grans dels comerciants de la pansa i les cases humils de pescadors, s’ha convertit avui en una esplanada amb modernes instal·lacions i edificis.

Som conscients que és necessari recordar el passat i investigar-lo. Cal recuperar els paisatges perduts, les feines oblidades dels homes i dones de la mar, els esdeveniments més rellevants, les tradicions i les costums….

Cal també dir que encara el ofici del mariner continua essent un ofici dur, però molt mes perfeccionat, però amb una situació molt diferent, no hi ha peix……

per Vicent Català

 


No te pierdas ninguna noticia de Xàbia al Día

En Xàbia AL Día queremos que no te pierdas ninguna de nuestras noticias, por este motivo hemos puesto en marcha un canal de Telegram a través del cual podrás recibir las noticias más importantes que nuestros redactores ha elaborado durante todo el día. Noticias en muchas ocasiones que no leerás en otros sitios.

Darse de alta es muy fácil. Tienes que tener instalada en tu móvil smartphone la aplicación Telegram (si no la tienes puedes descargarla en el Play Store de Android o el App Store de IOS) y buscar el Canal: xabiaaldia

Una vez accedas al canal tienes que pulsar la opción UNIRME y comenzarás a recibir las noticias del día de lunes a viernes entre las 20 y las 21 de la noche.

Este servicio es totalmente gratuito, y puedes darte de baja en cualquier momento.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.